Streektaal

Streektaal

Al vanaf zijn jeugd is Engel Reinhoudt geboeid door de Zeeuwse dialecten. Naast het schrijven liedjes, schreef hij korte verhalen, redigeerde verschillende Zeeuwse boekjes en werkte hij al heel wat jaren mee aan de rubriek Streektaal van de Provinciale Zeeuwse Courant. 

Zie: https://www.pzc.nl/streektaal/ voor de laatst verschenen bijdragen uit de rubriek Streektaal PZC.


Hieronder enkele verhalen uit de historie:

Bij 'De Koperen Tuin' kwam een boekje met verhalen en gedichten uit met als titel ' De bakfiets'. Ook werden verhalen van zijn hand opgenomen in verzamelbundels.

 

In de zomer van 2011 stelde hij een klein boekje samen van gedichten die hij ontdekte in een oud nummer van De Spuije. Het zijn gedichten van de naar Amerika geëmigreerde Henk Newenhouse. Het boekje is uitgegeven door 't Kerkje van Ellesdiek en via de website www.ellesdiek.nl te bestellen. Een e-mail naar info@zeeuwsezanger.nl lukt ook. Verder 'vertaalde' hij enkele boekjes van Nijntje in het Zeeuws en het prentenboek 'Misjes te kus en te keur'.

De laatste uitgave is 'Uutstuuksels' een verzameling spreuken en uitdrukkingen in Zeeuws dialect met tekeningen van Jan - Willem Hament. Te bestellen via de webwinkel.

 

Engel is uiteraard lid van de Zeeuwse Vereniging voor Dialectonderzoek en vaste gast op de jaarlijkse dialectdag. Ook heeft hij een nauwe betrokkenheid bij 't Kerkje van Ellesdiek, een centrum vor levensbeschouwing, cultuur en vriendschap in Ellewoutsdijk.